Carnea provenită din ţările Uniunii Europene (UE), care ajunge să fie achiziţionată pentru comercializare în unităţile din judeţul Sălaj, dar şi produsele orginale sălăjene, constând în carne, organe de ovine şi miere de albine, care iau drumul străinătăţii, sunt de calitate şi oferă siguranţă consumatorilor. Cel puţin asta susţin reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, ca urmare a unor verificări.
Peste 56 de tone de carne provenită din statele membre UE, achiziţionată de diverşi operatori economici din judeţul Sălaj în vederea procesării, a fost verificată de inspectorii sanitar – veterinari din cadrul DSVSA Sălaj în primul trimestru din acest an. Potrivit unor informaţii furnizate de medicul veterinar Vasile Chindriş, purtător de cuvânt al instituţiei precizate, în primele trei luni ale anului, DSVSA Sălaj a desfăşurat activităţi de control cu privire la respectarea condiţiilor sanitar – veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea şi comercializarea produselor destinate schimburilor intracomunitare. Pe lângă cele 56 de tone de carne provenită din ţări UE au mai fost verificate alte 173,97 de tone de carne şi organe de ovine şi 237,51 de tone de miere de albine produse în unităţi din judeţul Sălaj autorizate sanitar – veterinar pentru schimburi intracomunitare care au fost certificate în vederea vânzării în statele membre. Conform sursei citate, toate schimburile intracomunitare au fost realizate cu respectarea parametrilor de calitate şi siguranţa a alimentelor precum şi a legislaţiei privind libera circulaţie a mărfurilor aplicabilă în spaţiul intracomunitar.
Minivacanţa de 1Mai aduce, din nou, controale
Inspectorii sanitar – veterinari atrag atenţia tuturor agenţilor economici de profil că în această perioadă, în întreg judeţul, continuă activităţile pentru verificarea stocurilor rămase după sărbători. „Vor fi verificate, în principal, unităţile din zone turistice şi de agrement în vederea prevenirii toxiinfecţiilor alimentare cu ocazia minivacanţei de 1 Mai care tocmai se apropie”, a precizat medicul veterinar Chindriş. Potrivit sursei citate, în perioada Sărbătorilor Pascale inspectorii DSVSA Sălaj au controlat un număr de 54 de unităţi de producţie desfacere, alimentaţie publică, depozitare şi transport al produselor alimentare, iar în timpul controalelor au fost aplicate trei amenzi contravenţionale în valoare de 8.600 de lei. Dintre acestea, două au fost pentru neconcordanţe între documentele însoţitoare alimentelor – 8.000 de lei şi una pentru deficienţe de igienă, la un laborator de cofetărie – patiserie, în valoare de 600 de lei. De asemenea, au fost emise două ordonanţe de interzicere a activităţii, la un depozit alimentar, respectiv la o unitate care funcţiona în sistem catering – pentru schimbarea condiţiilor pentru care au fost înregistrate sanitar – veterinar.
A.T.
[…] Peste 56 de tone de carne provenită din statele membre UE, achiziţionată de diverşi operatori economici din judeţul Sălaj în vederea procesării, a fost verificată de inspectorii sanitar – veterinari din cadrul DSVSA Sălaj în …read more […]